Descriere
Termo-hidroizolatia clasica este o solutie tehnica aplicabila tuturor teraselor circulabile sau necirculabile. Este cea mai folosita metoda de termo-hidroizolatie facuta “ca la carte” cum se spune, adica fara compromisuri.
Acest tip de termo hidroizolatie ofera cladirii nu numai izolarea hidrofuga si termica ci si o rezistenta mecanica si durabilitate in timp chiar daca se circula sau nu se circula pe acea terasa in mod frecvent.
Ideea de “terasa necirculabila” este o terminologie disputata de specialisti pentru ca prin definitie orice loc al cladirii trebuie sa fie accesibil pentru orice fel de interventie, oricand fara a o deteriora. Partea superioara a cladirii nu face exceptie.
Termohidroizolatia clasica este o metoda de izolatie in straturi aplicate succesiv care au rol diferit. Terasa respectiva trebuie sa aiba o inclinatie pentru a orienta scurgerea apei in directia dorita: exterior sau interior.
Incliantia acoperisului sau terasei este data prin turnarea stratului de beton de panta cu orientarea spre exterior (spre streasina) sau spre interior (spre scrurgerile pluviale) cu scopul de a a evita acumularea si infiltrarea apei pe langa fundatia cladirii sau zacutul ei pe terasa.
Terasele circulabile au hidroizolatia protejata fie cu o sapa armata pe care se monteaza diferite tipuri de placaje, fie cu un strat de separare (geotextil) peste care se pot pune dale sau pietris.
Proces Tehnologic
- Turnarea betonului de panta
- Amorsarea suprafetelor
- Montarea stratului de difuzie pe intreaga suprafata orizontala si fasii de 33 cm din metru in metru pe verticala
- Montarea stratului de bariera de vapori alcatuit din membrana bituminoasa termosudabila armata cu fibra de sticla sau poliester pe intreaga suprafata orizontala si 50 cm inaltime pe verticala
- Montarea termoizolatiei (polistiren extrudat sau expandat de densitate mare, vata minerala de densitate mare, etc.)
- Turnarea sapei armate de protectie a termoizolatiei
- Amorsarea suprafetelor
- Montarea stratului 1 hidroizolant alcatuit din membrana bituminoasa termosudabila armata cu fibra de sticla sau poliester pe intreaga suprafata orizontala si verticala
- Montarea gurilor de scurgere
- Montarea stratului 2 hidroizolant alcatuit din membrana bituminoasa termosudabila armata cu poliester si protejata cu ardezie pe intreaga suprafata orizontala si verticala
- Montarea deflectoarelor (gurilor de aerisire) lipite pe stratul final de hidroizolatie
- Montarea parafrunzarelor in gurile de scurgere.
Suprafetele cu grad de inclinatie se trateaza cu o amorsa bituminoasa pentru a oferi o suprafata cu aderenta sporita prin inchiderea porilor stratului de beton si blocarea prafului.
Suprafata pe care se aplica trebuie sa fie curata, lipsita de impuritati si umezeala, fara pete de grasime, ulei sau alte materiale care sa impiedice o aderenta corecta. Peste amorsa se aplica un strat de difuzie format dintr-o membrana cu orificii.
Deasupra se aplica un strat impermeabil numit “bariera de vapori” care are rolul de a stopa patrunderea vaporilor in stratul superior. Aceasta membrana adera la betonul de panta doar in orificiile stratului de difuzie, intre cele doua membrane ramanand loc liber ptr “respiratie”. La margini aceste membrane nu se etanseaza tocmai pentru a permite eliminarea condensului.
Stratul urmator este cel cu rol de termoizolare si este format din polistiren extrudat sau expandat. Polistirenul extrudat are proprietati mecanice mai bune, cel expandat calitati termice mai bune intrucat contine aer in compozitia sa granulata. In unele cazuri se alege vata minerala pentru termoizolatie.
Se alege dupa caz solutia cea mai potrivita pentru cladirea respectiva. Peste izolatia termica se aplica o sapa armata cu rol de protectie si de consolidare mecanica a intregii stratificatii.
Ultimele doua straturi din structura sunt hidroizolatia propriuzisa cu 2 membrane bituminoase. Cea din partea superioara este cu strat exterior protector la razele UV format din ardezie. Doar la exterior pe ultimul strat este necesara si posibila prezenta acesteia dupa cum se vede din reprezentarea grafica 2D si 3D de mai sus.
Solutiile Noastre
Multi aleg din motive de cost variante de termohidroizolatie mai ieftine unde unele dintre straturile descrise mai sus lipsesc sau sunt puse in alta ordine. Insa modelul de hidroizolatie clasica descris aici este cel mai sanatos pentru cladire.
Sunt multi proiectanti si arhitecti care in momentul in care calculeaza costurile unei cladiri sunt nevoiti “sa taie” de undeva pentru a iesi in “buget”. O cladire aratoasa dar vulnerabila la intemperii nu este insa de recomandat.
De la termohidroizoaltie se “taie” cel mai frecvent intrucat nu se considera a fi importanta ptr ca “nu se vede”. Dar se “simte”. Mai ales cand ploua sau ninge iar cladirea trebuie sa fie uscata si confortul termic cel dorit unei vieti placute.
Firma noastra Eco Sol Proiect specializata in astfel de lucrari va recomanda acest gen de tehnologie peste tot acolo unde este necesar sa economisiti bani cu intretinerea cladirii si costurile energetice si exista o perspectiva a investitiei.
Daca doriti o lucrare facuta dupa toate normele energetice in vigoare ale unei cladiri moderne, atunci aceasta este solutia pe care ar trebuie sa o alegeti pentru cladirea dumneavoastra.
Este genul de termohidroizolatie pe care o recomandam si aplicam cel mai des pentru clientii nostri, pentru care putem oferi garantia cea mai lunga. Recomandam de asemenea materiale testate de noi din vasta noastra experienta.
Solutiile "Eco Sol Proiect"
Lucrari Executate
Institutii Publice
ESP a realizat o gama larga de lucrari la cladiri din domeniul institutiilor publice dovedind profesionalism si standard inalt de calitate.
Cladiri industriale
ESP si-a inceput formarea experientei in domeniul cladirilor industriale, adaugand constant noi lucrari de referinta.
Rezidentiale / Birouri
Profesinistii ESP acorda o importanta deosebita lucrarilor cu destinatie rezidentiala si de birouri indeplinind toate exigentele de confort.
Cladiri Istorice
ESP a demonstrat in numeroasele lucrari de restaurare de cladiri istorice o buna cunoastere a tehnicilor specifice acestor operatiuni.
Hoteluri
ESP si-a imbunatatit portofoliul de realizari si cu lucrari din domeniul hotelier, lucrari ce necesita in abordare un grad ridicat de exigenta.
Unitati Agroindustriale
Conditiile standardelor UE si internationale au facut ca ESP sa se impuna in domeniul realizarii de constructii agroindustriale.
Drumuri / Poduri
Lucrarile executate pentru izolarea podurilor de catre profesionistii ESP constituie o referinta in domeniu ca durabilitate in decursul anilor.